lørdag 9. oktober 2010

William Shakespeare


William Shakespeare ble født i England, 1564. Han vokste opp i en velstående familie i Stratford-upon-Avon. Faren var hanskemaker, adelsgutt og sener ble han også borgemester. William gikk på latinskole i ung alder, men etter noen år fikk familien dårligere økonomi og hadde ikke råd til å ha han på skolen. Han begynte da som lærer og skuespiller for en rikmannsfamilie. Da han var 18 gifte han seg med åtte år eldre Anne Hathaway, og de fikk senere tre barn sammen.
Det er ingen som veit riktig hvordan han startet sin karriere som skuespiller i London. Det fines mange forskjellige historier og teorier om hvorfor han flyttet til London, men noen konkrete bevis finnes ikke. Det eneste historikere vet er at han etter noen år var blitt ganske kjent i hovedstaden pågrunn av sine tekster. Rundt 1590, noen få år senere, ble han med i et av de fire teatrene ” the Lord Chamberlain's Men” som fantes i byen. Her arbeidet han som husforfatter. Han skrev skuespillene samtidlig som han spilte små roller i sine egne skuespill. På denne tiden var teater veldig populært og han tjente gode penger også som teateraksjonær.
Han skrev til sammen 38 skuespill og 154 sonetter før han døde i 1616
I dag er han kjent som verdens beste dramatiker, og skuespillene hans spilles fortsatt den dag i dag på scener verden over.
 Bilde: literaturerules.wordpress.com


Kilder: Wikipedia og snl

1 kommentar: